In december regent het cadeau’s. Dat is leuk, maar levert ook dilemma’s op voor ouders. Wij legden de 10 meest prangende vragen voor aan experts.

1. Heeft het zin om met mijn dreumes Sinterklaas of Kerst te vieren?

Tot je kind een jaar of 2 is, zijn Sinterklaas en Kerst niet echt aan hem besteed. Althans, hij begrijpt niet wie Sinterklaas is. Omdat kinderen gevoelig zijn voor sfeer, genieten ze wél van een knusse viering. Niet vanwege een zak cadeaus voor de deur, maar omdat iedereen zo gezellig bij elkaar zit.

2. Bestaat er zoiets als een maximum aantal cadeaus?

schermafbeelding-2016-11-19-om-21-14-49Ja, dat bestaat. Na een cadeautje of 3 haken jonge kinderen vaak af. Of ze worden hyper van al het moois. Kies liever 1 mooi cadeau waarmee je kind lekker kan spelen dan een heleboel kleintjes. Bovendien prikkelt een kleinere hoeveelheid speelgoed de fantasie en creativiteit meer dan wanneer je kind van het ene speelgoed naar het andere fladdert. Krijgt je kind meer, leg dan een deel na het uitpakken weg en haal het tevoorschijn als je kind op zijn ‘oude’ speelgoed uitgekeken is.

Toevoeging Mama’s Club Elst: Op het blog van professional organiser Evelien Tielen uit Elst (link) lees je meer over de “vier kadootjes regel”.

3. Mijn kind zet het liefst dure spullen op z’n verlanglijstje.
Hoe leer ik hem wat reëel is?

Jonge kinderen kun je nog best een beetje foppen. Stel uit de verschillende folders een eigen speelgoedcatalogus samen met cadeaus die wel binnen het budget vallen. Het kost wat knip- en plakwerk, maar je voorkomt teleurstellingen. Oudere kinderen kun je uitleggen dat Sinterklaas of de Kerstman zijn geld over alle kinderen moet verdelen, dus dat hij beter iets goedkopere cadeaus kan kiezen.

4. Vanaf welke leeftijd kun je een kind z’n schoen laten zetten?

aftelkalender-sint-raamtekening-1Een kind van ruim 2 begrijpt wie Sinterklaas is en hoe het werkt met die schoen. Sint en zijn gevolg zijn een week of 3 in Nederland. Dat is best een lange tijd voor jonge kinderen. Maak met je peuter duidelijke afspraken over wanneer hij zijn schoen mag zetten, 1 of 2 keer per week is genoeg. Prik een vaste dag en maak een kalender waarop je kind tot pakjesavond elke dag een sticker mag plakken. Verwerk daarop ook de schoenzet-dagen. Zo weet je peuter precies waar hij aan toe is. Dit voorkomt veel spanning en de dagelijks terugkerende vraag naar wanneer hij z’n schoen weer mag zetten.

Toevoeging Mama’s Club Elst: Op de website van Raamtekening.nl vind je een leuke (gratis) Sinterklaas aftelkalender. Je kunt de kalender gewoon uitprinten, of extra groot op het raam tekenen met speciale krijtstift. (Er is ook een kalender in kerstsfeer).

5. Ook mijn ouders willen de kinderen iets geven, maar ik vind het te veel.

Wees eerlijk en leg uit waarom je het liever niet wilt. Zoek vervolgens samen naar een oplossing. Misschien kunnen ze meebetalen aan een wat groter cadeau, zoals een loopfiets of een poppen-wagen. Het kan ook fijn zijn om een lijstje samen te stellen met praktische cadeaus als een pyjama of pantoffeltjes.

6. Wij hebben het niet zo breed. Hoe kom ik voor een zacht prijsje aan leuke cadeaus?

Bij prijsvechters als Action en Kruidvat kun je vaak voor een leuk prijsje speelgoed scoren. Kijk ook eens of er in de buurt een speelgoedruil- of weggeefgroep actief is. Iedereen heeft wel speelgoed waar zijn kind niet naar omkijkt of uit gegroeid is. Of organiseer zelf een ruilbeurs met vrienden, familie of op de crèche. Ook bij kringloopwinkels kom je soms ook het leukste speelgoed tegen.

speelgoed-ruilbeurs

Toevoeging Mama’s Club Elst: Op 1 december 2016 organiseert ‘Krijg de Kleertjes Elst’ een speelgoed ruilbeurs van 18.00 tot 19.30 uur in het Triadegebouw aan de Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Met deze ruilhandel beoogt ‘Krijg de Kleertjes Elst’ de Sint te helpen om het sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren. Zie ook krijgdekleertjes.nl/elst.

7. Mijn familie maakt er een soort wedstrijdje van: wie geeft het meest. Hoe ga ik daarmee om?

De enige remedie voor dit gedrag is gewoon heel gericht cadeaus vragen. Je geeft tantes en ooms een apart lijstje met daarop een beperkt aantal cadeaus. Willen ze toch meer geven, dan kun je ze vragen om een bedrag te storten op de spaar- rekening van je kind. Zo hou je iedereen tevreden: je kind komt niet om in een berg speelgoed en de familie kan uitgeven wat ze wil.

8. Hoe kies ik cadeaus die een aanvulling zijn op het speelgoed dat mijn kinderen hebben?

Marianne de Valck van bureau Speelgoed en Spelen bedacht de schijf van vijf voor speelgoed: creatief, cognitief, constructief, sociaal en motorisch. Deel het speelgoed dat je kind heeft in deze schijven in en kijk waarvan hij al veel heeft en waar zijn collectie uitbreiding kan gebruiken.

9. Vorig jaar was mijn peuter erg teleurgesteld toen dat grote cadeau voor zijn zus bleek te zijn.

Meestal plak je een naamsticker op elk cadeau of schrijf je er gewoon op voor wie het is. Niet zo leuk voor kinderen die nog niet kunnen lezen. In hun hoofd kunnen ze al helemaal bedacht hebben dat het mooiste of grootste pakje voor hen is. Plak in plaats van naam- stickers eens foto’s op de pakjes. Zo is voor iedereen duidelijk voor wie welk cadeau bedoeld is.

10. Ik geef mijn kinderen liever samen één groot cadeau. Is dat wel slim?

Jonge kinderen spelen nog niet echt samen. Ze vinden het vaak ook moeilijk om speelgoed te delen, dus met een gezamenlijk cadeau maak je ze meestal niet blij. Het is overigens moeilijk iets te vinden dat precies aansluit bij de interesses en ontwikkeling van kinderen van verschillende leeftijden. Door ieder kind zijn eigen cadeau te geven, kun je inspelen op hun belangstelling.

Met dank aan pedagogen Mariëlle Beckers (buro-bloei) en José Kuijsters (burocompane) en het Nibud.

(Bron: Ouders van Nu)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren